En dag av 365 olika matdagar

En av frågorna som jag får mest av är helt klart hur min kost ser ut. Och det är inte helt enkelt att svara på då jag äter väldigt varierat och har passat mig lite för att skriva ut mitt exakta matintag då jag helt enkelt vet vilket griller det kan sätta i folks huvuden…

En av frågorna som jag får mest av är helt klart hur min kost ser ut. Och det är inte helt enkelt att svara på då jag äter väldigt varierat och har passat mig lite för att skriva ut mitt exakta matintag då jag helt enkelt vet vilket griller det kan sätta i folks huvuden och det sista jag vill är att någon ska börja jämföra sig med mig. Men samtidigt så förespråkar jag en sund, fri och varierad kosthållning och vill kunna visa att det faktiskt GÅR att leva utan förbud. Det finns perioder i mitt liv där jag äter striktare tex inför en tävling men 70% av året är relativt ”Mañana Mañana”. Efter år av egna studier, test av olika kosthållningar samt ett stort intresse för kost och näringslära så har jag bildat mig en egen expertis som jag applicerar för mig själv. Det är oerhört viktigt att ta med sig. Våga vara kritisk mot alla hobbydietister där ute som har exempelvis ställt upp i en bikinifitness tävling och sedan säljer kostscheman kors och tvärs. Det låter oerhört seriöst, mhm..

Så istället för att skriva ut en exakt matdag med mängd mat som intas,macro-indelning och någon manisk kcal uträkning så tar jag exempel på hur det kan se ut, med olika alternativ då det som sagt skiljer sig från dag till dag.

Frukost



Jag äter 9 fall av 10 frukost på jobbet. Det blir uteslutande gröt med banan, kanel och jordnötssmör. De dagar jag äter hemma så blir det smoothie eller riskakor med ägg. Och äter jag frukost ute så lyxar jag alltid till det med olika smoothiebowls, turkisk youghurt med granola, grötvarianter eller avocadomackor. Tränar jag på morgonen så dricker jag EAA från SISU under passet men äter aldrig innan. Presterat bäst på fastande mage. Så har det varit sedan jag körde PF.

Mellanmål
Efter 2 timmar brukar hungern slå till igen och jag äter då en skål med frukt, pumpakärnor eller tar en proteinshake.

Lunch:

Min lunch består uteslutande av soppor. Dels för att det är enkelt för mig att köpa med till jobbet och ha stående i kylskåpet, dels för att det mättar och jag inte tröttnar. De är fräscha och ”lätta” då jag inte anser mig behöva en stor måltid mitt på dagen, hej matkoma! Jag menar, mellanmålet kommer ändå någon timme senare. De dagar jag äter ute med kunder eller leverantörer så äter jag det som finns på menyn. Underskatta aldrig en bra husman, eller har jag fel?

Mellanmål 2

Äter alltid mellanmål även om jag inte tränar direkt efter jobbet. Har jag ett hårt löppass eller annat som kräver mycket energi brukar mellanmålen vara större. Men de kan exempelvis bestå av en shake och en CLIF-bar (ÄLSKAR CLIF. Tänker ogenerat tigga sponsring därifrån). Kan även käka lite kesella med granola eller en dadelboll. Det som finns i mitt skåp helt enkelt.  På fredagar är det alltid fredagsfika på jobbet och då brukar en och annan bit slinka ner.

Middag

Middagen kan variera helt. Är jag ensam hemma så gör jag nästan alltid en smoothiebowl eller bananpannkakor. En annan favorit är bönpasta med hemmalagad pesto och basilika. Äter vi ute så tar jag det jag är sugen på. En annan favorit som körs väldigt mycket är salmalax med egen tahinchilimayo och massa god sallad till.

Kvällssnack

Jag är en snacker av rang. Kalla mig sockerberoende, kalla mig karaktärslös – jag erkänner, jag bara måste ha något och snacksa på när jag chillar i soffan. Jag dricker alltid en burk Pepsi Max (om lyxfällan hade utvärderat mitt konto hade de kunnat fylla en hela container med P-max burkar). Sen brukar det variera. Har jag PMS, är ledsen eller bara jävligt sugen så blir det en bit choklad, några kakor eller en skål med popcorn. Min nya besatthet är rostade kokosflingor. Brukar även snacksa på mango, pumpakärnor eller kakdegskasein-fluff från SISU Nutrition.

Så kan det se ut. Jag försöker dock hålla snasket begränsat till helgerna. Och de dagar jag har kört riktigt tuffa långpass finns det ingen hejd på mig, jag menar, 6 pack delicatobollar på 15 min är ingen match. Eller syltkakor..herregud vad jag älskar syltkakor. Hembakat, köpekakor..you name it! Socker är…och kommer nog tyvärr alltid förbli en del av mitt liv. Hela grejen med att sockerdetoxa och gå på någon slags sockerförbud i 30 dagar är inget för mig. Istället för att få ångest och må dåligt över det får jag helt enkelt jobba med att hitta nyttigare varianter, minska på intaget och helt enkelt njuta när jag väl käkar. Det finns värre saker att oroa sig för. Sålänge man har en solid bas med bra kost och näring, då fixar kroppen lite socker då och då. Speciellt när man rör på sig så mycket.

Är det som ni trodde eller fick ni en chock? 🙂

Ha en fin dag, hej!

Dela detta inlägg

Share Button

Du kanske också gillar…

Håll dig uppdaterad med våra senaste inlägg.

Facebook
Instagram
LinkedIn
Youtube